duminică, 8 august 2010

Educatia financiara primara


    Acest tip de stiinta lipseste in perioada in care ar fi asimilata cel mai bine, intre 8 si 14-15 ani. In tot acest timp mintea in formare este bombardata cu reclame si emisiuni care invata copilul sa fie un mare consumator si un bun contribuabil. Nu intelege de ce nu poate primi telefon cu touchscreen pentru ca nimeni nu-i explica de ce banii nu trebuie stocati in lucruri care nu aduc nici un profit, ca ar trebui sa investim mai intai si din profit sa cumparam mofturile. Si foarte important, nimeni nu-i explica diferenta dintre nevoi si dorinte; copilul confunda adesea mofturile cu necesitatile si de aici se nasc scene gen “tavalit pe jos” cand nu primeste lucrul dorit.
    Aceasta educatie lipseste nu numai in Romania, ci peste tot in lume, cine ar mai munci daca toti am fi mari investitori? Ideea este ca o minima educatie in acest sens ar trebui sa fie facuta acasa, de catre noi, parintii. In anumite momente chiar se va lovi cap in cap cu scoala, dar cu cat este mai informat, copilul va avea de castigat. Bogatia si saracia se transmit din generatie in generatie, si nu ma refer neaparat la valori materiale in sine, ci la capacitatea fiecarui individ de a scoate bani si din piatra seaca, si de a trece prin viata bine. Asta se transmite de la parinti la copii fara sa aiba vreo legatura cu scoala. Oamenii bogaţi îşi educă altfel copiii. Ei îşi învaţă copiii în jurul mesei, la cină. Aceste idei s-ar putea să nu fie ideile pe care să vreţi să le discutaţi cu proprii copii, ideea că e de ajuns sa inveti bine şi să-ţi găseşti un job bun este depăşită. Trebuie să ne educam copiii cu ajutorul unor soluţii mai sofisticate. Avem nevoie de idei noi şi de o altă educaţie. Viata este dura si e mai usor sa schimbi mentalitatea copilului ( si odata cu aceasta si pe a noastra, adultilor ), decat sa incerci sa schimbi lumea intreaga ca sa-i fie puiului tau bine.
     Si daca suntem sinceri cu noi, sa ne gandim cati colegi de scoala slabi la invatatura am avut, o parte din ei i-am reintalnit peste ani mai bine realizati ca noi, si nu au doua facultati, au timp liber mai mult, sunt mai fericiti. De ce? Au educatie financiara , fler… oricum i-am spune. De ce in general rromii se descurca financiar mai bine ca romanii? Sunt invatati de mici, de acasa, de parintii si fratii mai mari, prind gustul “afacerilor” din pruncie. Si asta fara sa fie premianti si paramedaliati .
     De aceea cred ca este momentul sa invatam noi si copii nostrii sa nu stocam bani in prostii, sa facem diferenta dintre cheltuieli active si pasive.
     In urmatoarea postare voi detalia acest aspect. Si ca un fel de gluma,amaruie ce-i drept:
     O intreb pe mama (58 ani) ce face cu inca 5 kile de zahar, ca mai are in debara vreo 3... la care imi raspunde ca..."Era ieftin mama!!! ... Stii cat e zaharul la noi?". Saraca, l-a mai carat si de la mama naibii, doar era ieftin. Asa e in Romania. Un chilipir. 
     Ganditi bine !